Почетна / Градина / Хортикултура / Како се засадуваат цвеќиња и билки

Како се засадуваат цвеќиња и билки

go to link 01/02/2018 Хортикултура

buy Lyrica online canada Се поставува слој со дебелина од 2-3 см од трошен камен, керамизит или испукани парчиња од стари саксии за обезбедување на добра дренажа на задот за садење. Постелете парче од неткаен текстил или тенка волна која ќе штити од плакнење на почвата при наводнување.

Наполнете го садот за садење до половина со земјишна смеса за сакциски цвеќиња. Доколку користите специјални саксии за билки или јагоди, извршете садење на слоеви, според поставеноста на дупките на саксии. Во страничните отвори може да засадите различни видови, но за централниот отвор изберете атрактивен изглед, за да заврши композицијата.

Однапред одредете ги на ваше барање растенијата, особено во случај ако аранжирате различни видови. Повисоките растенија ставете ги во средината на садот, а пониските по периферијата. Засадете ги растенија со еднакви барања според потребите за светлина, наводнување и вид на почва. Внимателно ослободете ги растенијата од контејнерите без да го повредите кореновиот систем, подредете ги во садот и дотурете почва. Покријте ги со 2-3 см почва за задржување на влагата. Полевајте ги добро новозасадените растенија.

Види

Мединила (Medinilla magnifica)

Мединилата е непретенциозно цвеќе, кое потекнува од Југоисточна Азија (Филипините). Во височина растението достигнува до …