Почетна / Градина / Храна / Африканска круша (Dacryodes edulis)

Африканска круша (Dacryodes edulis)

29/03/2018 Храна

enter Африканската круша или Сафоу (Dacryodes edulis) претставува овошје кое расте на зимзелени дрвја кои ги има во влажните тропски шуми на Африка, во Ангола и во Нигерија.

Во шумите низ Африка расте и до 40 метри височина, додека на плантажите значително помалку до 12 метри.

Цвета со мали жолтеникави ливчиња со големина до 5мм.

Плодовите се познати како Афрички круши и се долгнавести со темно сина- виолетова боја во должина до 14см. Внатре се бледо зелени. Ова овошје има способност да стави крај на гладот во Африка. 48% од овошјето се состои од есенцијални масни кислини, амино киселини витамини и тригицериди. Се проценува дека еден хектар насад е во можност да произведе 7 до 8 тони масло. Се применува и во медицината против кожни заболувања и настинки. Претсавува и одличен антиоксидант.

Види

МЗШВ: Откупот на лубеници се одвива непречено, да не се манипулира со земјоделците

Додека земјоделците протестираа и го блокираа патот, камиони за откуп и чекаа да откупуваат лубеници …