Почетна / Градина / Храна / Овошјето наречено Лангсат (Lansium domesticum)

Овошјето наречено Лангсат (Lansium domesticum)

go site 14/05/2018 Храна

http://crug-glas.co.uk/gallery/_w6a9346/feed/ Лангсат (Lansium domesticum) e овошјe кое може да се сретне во Азија, најмногу на Филипините. Диво расте во шумите на Суматра.

Расте на дрво кое може да достигне височина од десет до петнаесет метри. Листовите се долги помеѓу 20 и 50 сантиметри. Тие се хермафродити.

1/2 inderal 60 mg Кожата содржи атек супстанца која не е отровна, но треба да се отстрани лушпата што е малку потешко.

Дава одличен плод со тоа што дваесет годишно дрво, носи принос од околу 100 килограми. Ова овошје е округло со дијаметар околу 5 сантиметри и има сладок вкус.

Се приготвува на различни начини, може да се конзервира како сируп и да се суши. Течноста негова има богата содржина на сукроза, фруктоза и глукоза. Наоѓа и медицинска примена и тоа при лечење интестинални паразити и дијареа, а семето се користи против настинки, маларија и каснувања од шкорпија. Ова растение е голем отвраќач на комарците.

Види

МЗШВ: Откупот на лубеници се одвива непречено, да не се манипулира со земјоделците

Додека земјоделците протестираа и го блокираа патот, камиони за откуп и чекаа да откупуваат лубеници …