Почетна / Градина / Храна / Помело (Citrus maxima) – Гигантско цитронско овошје

Помело (Citrus maxima) – Гигантско цитронско овошје

http://pollymorris.co.uk/our-blog/ 12/04/2018 Храна

http://burlingtoncarshow.ca/?amp;hid=A356848B20A8BC68703A930FA72DDDA2 Помело е вид на агрум (цитронско овошје), кое потекнува од јужна и југоисточна азија. Претставува најголемото цитронско овошје, кое зафаќа дијаметар од 15 – 25 cm и маса од 1 до 2 Kg.

Тој еден од родителите на цитронот кој претставува хибрид од помело и портокал. Има благ вкус на цитрон.

Во земјите каде што природно престојува преставува популарна намирница за подготвување најразлични десерти.

Името го добил со спој од двата збора pome – јаболко и melon – лубеница.

Градот Тамбун во Перак (Малезија) е популарен по оваа овошје. Овде постојат две врсти на помелото, според бојата на месото и вкусот. Едниот вид има бело месо, и благ вкус, додека другиот има розево месо и кисел вкус.

Неодамна е присутен и на нашиот пазар, помелото можете да го најдете во поголемите подобро снабдени маркети.

Види

Компир (Solanum tuberosum)

Компирот (Solanum tuberosum) потекнува од планинските реони на Јужна Америка, поточно Еквадор и Перу, каде …