Почетна / Градина / Храна / Корисните својства на еден непознат корен – пашканат

Корисните својства на еден непознат корен – пашканат

http://pykmax.com/photos-2/4571999483_baf8b6b3d2_b/ 17/04/2018 Храна

go site Иако пашканатот не е меѓу повеќето кои го консумираат прехранбените производи кај нас, неговите здравствени функции не смее да се потценува ниту за миг. Еве кои се некои од најкорисните својства на овој коренест производ, кој е роднина на морковот:

Неодамнешните истражувања утврдиле дека пашканатот содржи материи кои можат да инхибираат имунолошки реакции на организмот, што е од суштинско значење во лекувањето на голем број автоимуни и алергиски состојби.

Богатата содржина на влакна во ова растение придонесува да се намали ризикот од развој на дијабетес тип 2, со намалување на холестеролот и шеќерот во крвта.

Високите нивоа на витамин C во пашканатот, помагаат на телото да се справи полесно со респираторните инфекции на горните дишни патишта. Поради солидни вредности на фолна киселина, пашканатот е добро средство за превенција на ракот на јајниците.

Новите испитувања покажуваат дека некои хемиски соединенија во составот на пашканатот, се способни да ги уништат клетките на туморот кои се формираат во дебелото црево.

Види

МЗШВ: Откупот на лубеници се одвива непречено, да не се манипулира со земјоделците

Додека земјоделците протестираа и го блокираа патот, камиони за откуп и чекаа да откупуваат лубеници …