Почетна / Градина / Животни / Рибата Мола е најголемата коскена риба познатa на Земјатa

Рибата Мола е најголемата коскена риба познатa на Земјатa

see 20/07/2018 Животни

click here Рибата Мола е уникатно суштество! Тоа се најголемите коскени риби, познати на Земјата.

Останатите огромни морски и океански жители се ‘рскавични риби како ајкулите или пак цицачите како китовите, кашалотите и делфините.

Еден примерок од видот Мола може да достигне должина од 2,5 до 3,5 метри и тежина од 500 кг до 1 тон.

Кожата на рибата Мола е мазна и нема снегулки како и останатите океански риби. Под кожата има еден слој рскавица, но нема стомачни перки и пловен меур во самото тело.

Рибата Мола се храни со ситни риби со планктони, со медузи или со ракови. Оваа риба Мола нема непријатели, бидејќи кожата и е исклучително дебела. Таа не може да биде прободена ниту од харпун на ловците, ниту од острите заби на грабливки риби како ајкули.

Таа е и плодовитата риба во целиот свет. Женката несе по 300 милиони зрна кавијар.

 

 

 

Види

Природни средства против комарци и инсекти

Сите го обожаваат летото, но различни инсекти може да ви расипат дел од него. Затоа …