Почетна / Градина / Животни / Brookesia micra – најмалиот рептил во светот
Poster 01

Brookesia micra – најмалиот рептил во светот

buy prednisone online in uk 13/07/2018 Животни

http://apacheip.com/safety/ Најмалите видови на рептил се минијатурните камелеони кој научниците пред извесно време ги пронашле на остров во близина на Мадагаскар во Африка.

Латинското име е “Brookesia micra” , а едниот од нив е минијатурниот камелеон кој е голем само три сантиметри. Се претпоставува дека 3 сантиметри големиот камелеон е еден од најмалите рептили на светот.

“Нивната големина сугерира на тоа дека камелеоните можеби еволуирале од малите и незабележителни предци од Мадагаскар кои прилично се разликуваат од големите и многу поразнобојни камелеони кои ни се познати денес”, изјавил научникот Тед Тоунсенд од Универзитетот Сан Диего кој ги извел генетските тестирања на новите видови.

Научниците веруваат дека тие се многу чувствителни кога станува збор за нарушувањето на животната средина која ги опкружува.

Poster 01

Види

Природни средства против комарци и инсекти

Сите го обожаваат летото, но различни инсекти може да ви расипат дел од него. Затоа …