Почетна / Градина / Храна / Конзумирањето праски и сливи штитат од прекумерна тежина

Конзумирањето праски и сливи штитат од прекумерна тежина

go to site 03/08/2018 Храна

http://westwicklowfestival.com/wp-cron.php?doing_wp_cron=1528774041.7795109748840332031250 Праскиte (особено нектарините) имаат биоактивни состојки, кои можат да нe заштитат од прекумерната тежина и срцевите болести, покажуваат резултатите од неодамнешното меѓународно истражување, пишува здраве.bg.

Според научните податоци материите во овие плодови можат да ограничат метаболичен синдром, при што дебелината и воспаленијата водат до сериозни здравствени проблеми.

Статистиката открива дека денес над 30% од луѓето во светот се со прекумерна тежина, како секоја година нивниот број се зголемува. Набљудувањата на научниците од универзитетот во Тексас покажуваат дека некои костилкови овошја како праските и сливите содржат биоактивни супстанции, кои го намалуваат нивото на т.н.. лош (LDL) холестерол.

Уникатното во овие плодови е дека нивната мешавина од биоактивни соединенија работи истовремено и ефикасно на различни патолошки компоненти на метаболичен синдром како дебелината, воспаленијата, дијабетесот и оштетувањето на кардиоваскуларниот систем. Овие овошја се богати со витамин А, калиум и растителни влакна.

Види

Правила на собирање на печурки

1. Печуρκите се собиρаат во κошници (таκа се ρасејува споρовиот пρав) 2. Печуρκите се беρат …