Почетна / Градина / Picea glauca “Conica”

Picea glauca “Conica”

http://dreamingoutloud.nl/tag-tuesday-me-time/ 06/08/2018 Градина

buy Viagra sildenafil citrate in Berkeley California Исклучително декоративен вариетет на смрча која многу бавно расте (за десет години достигнува висина 1,5-1,8 m, а ширина 0,6 m).

Има исклучително густа, непробојна и компактна конусовидна крошна и куси, меки светлозелени иглици кои се ѕвездесто распоредени.

Поради бавниот раст може да се одгледува и во саксии и жардињери на балкони. Најубаво изгледа во мали камени градини и алпинетуми.

Најдобро се чувствува на сонце, на дренажа, но нова почва. Толерантен е кон суша и слабо засенчување. Еднаш ако го заседите на вистинското место нема потреба од понатамошни големи грижи. Круната се оформува сама. Ако некаде се појави оголување и отстранете ги иглиците, најверојатно се работи за грешки во одгледувањето или фунгидна болест.

Може да го одгледува само или во група со други зимзелени или цветни грмушки и цвеќиња, во алпинеуми и карпести катчиња. Многу убаво растение, особено напролет при растењето на новите иглици.

Доколку сакате повеќе информации или пак да го набавите ова растение јавете се во Градинарскиот Центар Фоја 

 

 

Види

Тие ги создаваат дворовите од вашите соништа

Тие имаат репутација за уредување прекрасни дворни површини кои соодветсвуваат со вашиот дом и начин …