Почетна / Градина (страна 10)

Градина

Многу луѓе спијат со аметист под перница, велејќи дека тој ги брка лошите духови и дека им носи убави интуитивни соништа

http://oceanadesigns.net/accessories/ 22/02/2018 Uncategorized, Вести, Совети

follow url Според грчкото верување еден ден кога богот Бахус бил нерасположен, решил првата личност што ќе ја сретне додека се шета со своите тигри, да биде растргната. Таа несреќна личност била девојката по име Аметист којашто одела кон храмот на Дијана, божицата на месечината. Кога тигрите скокнале кон неа, таа го …

Повеќе »

Тегавец – листопаден (Plantago major L.)

22/02/2018 Лек

Живовиот лек или тегавец е распространет низ целата земја. Се сретнува низ влажните тревни места, покрај патиштата, околу грмушките, по пасиштата и ливадите. Корисен дел му се листовите кои се сушат на сенка или во машина за сушење на температура до 40 ° С. Во својот хемиски состав содржат слузни …

Повеќе »

Фикус Пумила (Ficus Pumila)

Овој малку чуден фикус потекнува од Кина. Претставува ползечко растение со многу мали ливчиња. Најситен е од фикусите. Прекрасно се развива и во височина може да достигне до 40-50 см, а во широчина достигнува до 30-40 см. Се користи како почвопрокривно растение во композиции со други цвеќиња. Место: Фикус Пумила …

Повеќе »

Финансиска поддршка за одгледување добиток

Сточарите годинава ќе добијат од државата вкупно милијарда и сто милиони денари за одгледување на добитокот. Најголем дел од парите се наменети за одржување на стадата и за продаденото млеко. Сточарите кои одгледуваат крави ќе добијат по 2.800 денари за животно. Дополнително можат да побараат субвенција од 1.500 денари за …

Повеќе »

Субвенциите за градинарите ќе се даваат по четири основи

Градинарите кои произведуваат зеленчук на отворено и во пластеници на најмалку 0,2 хектари имаат право на субвенција од 30.000, а 36.000 за површини од 0,7 до 5 хектари. За лубеници, дињи и тикви ќе се добиваат по 6.000 денари, соопштува Бизнис Вести. Дополнителни директни плаќања ќе можат да добијат производителите …

Повеќе »

Задоволство е да ги имате овие цвеќиња дома – Стефанотис (Stephanotis floribunda)

Задоволство е да ги имате овие растенија дома. Потекнуваат од oстровот Мадагаскар и затоа растението е познато и под името “Мадагаскарски јасмин”. Всушност стефанотисата претставува лиан, но од вкупните 5 видови, декоративна вредност има само еден. Во природата може да достигне и до 10 метра. Листовите се во облик на …

Повеќе »

Полиподиум – украсно растение од тропските региони на Јужна Америка

Полиподиумот (Polypodium) потекнува од семејството Папрати (Pteridaceae) и тоа од од тропските региони на Јужна Америка. Полиподиумот претставува украсно растение кое достигнува височина од 50 до 60 см. Се смета дека во историјата постоеле над 1000 видови папрати, но во моментот во науката се познати околу 100тина видови. Најпопуларните папрати …

Повеќе »

Растенијата во канцеларијата го намалуваат стресот

На работното место со растенија на затворен простор, може да го намалите стресот со до 60% и да ја зголемите продуктивноста до 30 отсто, покажува истражувањето на д-р Фрејзер Торпу од Универзитетот за технологија во Сиднеј. Ние сите имаме вродена желба за врска со природата – оваа состојба се нарекува …

Повеќе »

Фениксова палма (Phoenix)

Фениксовата палма (Phoenix) потекнува од семејството Палмови (Arecaceae) кои вклучуваат 18 видови. Ова е брзо растечко растение кое во првите години расте побавно. Може да се одгледува во саксија во домот првите неколку години. Расте и до 20 метри височина. Стеблото е сочно, тревесто и меко. Периодот на цветање се …

Повеќе »

И кај нас може да се сретне џуџестата ровчица – најмалиот цицач во Европа

Ровчиците се мали животни кои наликуваат на глувци, но со уста издолжена во форма на рилка. Во оваа група припаѓаат најмалите цицачи: мала ровчица (Sorex minutissimus) и џуџеста ровчица (Suncus etruscus), чија должина на телото изнесува 3-4 см, а тежината околу 2 гр. Најкрупната ровчица, џиновска ровчица (Suncus murinus), тежи …

Повеќе »