Почетна / Градина / Хортикултура (страна 5)

Хортикултура

Тиландзија

27/02/2018 Хортикултура

click here Тиландзијата е род кој има околу 540 видови и припаѓа на семејството бромелии. Оваа бромелија има светлечки од тесни, долги, црвеникави од долната страна лисја, слични на трева. Во текот на есента од центарот се појавува црвено соцветие до 7 см широко и до 30 см долго. Од ноември до …

Повеќе »

Зазимување на кактусите

26/02/2018 Хортикултура

Зимското калење треба да биде во простории со температура помеѓу 8 и 12-15 степени. Ставете ги во нив кактусите, без да ги поливате воопшто. Имајте во предвид дека добро заштитените растенија можат да издржат и ненадеен пад на температурите дури до минус 5 степени. Сепак таков преладен кактус не треба …

Повеќе »

Запуштениот двор создава негативни чувства, како несигурност и страв

Градинарството е уметност што е блиска до срцето на луѓето. Но за разлика од другите видови уметнички дела, градината од нејзиниот сопственик бара нешто повеќе од само восхитување. Тој мора да се грижи за неа, да ја обновува. Добро дизајнираната и добро поставената градина претставува исполнување на надежите на градинарот, …

Повеќе »

Фикус Пумила (Ficus Pumila)

Овој малку чуден фикус потекнува од Кина. Претставува ползечко растение со многу мали ливчиња. Најситен е од фикусите. Прекрасно се развива и во височина може да достигне до 40-50 см, а во широчина достигнува до 30-40 см. Се користи како почвопрокривно растение во композиции со други цвеќиња. Место: Фикус Пумила …

Повеќе »

Полиподиум – украсно растение од тропските региони на Јужна Америка

Полиподиумот (Polypodium) потекнува од семејството Папрати (Pteridaceae) и тоа од од тропските региони на Јужна Америка. Полиподиумот претставува украсно растение кое достигнува височина од 50 до 60 см. Се смета дека во историјата постоеле над 1000 видови папрати, но во моментот во науката се познати околу 100тина видови. Најпопуларните папрати …

Повеќе »

Зелени вертикални градини во Македонија-нов тренд во ентериерното уредување

Условите за работа во институциите или компании не секогаш се добри.  Знаат да бидат затрупани  од работните бироа, компјутери и документи, а во некои простории и да нема доволно природно светло. Ќе се согласите тоа не се идеални услови за работа, кои влијаат на продуктивност и среќата на вработените. Да …

Повеќе »

STIHL RE 128 Plus – Професионален апарат под висок притисок

Апаратот под висок притисок STIHL RE 128 Plus е сестран компактен перач со ладна вода под висок притисок. Остварува работен притисок од 135 бари. Поставен на рачна количка со телескопска рачка за лесен транспорт и складирање. Има челично појачано црево за висок притисок кое е 9 метри долго. Тој работи …

Повеќе »

Бенџамин (Ficus benjamina)

Бенџаминот (Ficus benjamina) е едно од најчестите растенија за домот. Може да го видиме насекаде во домовите и канцелариите, до излозите на продавниците. Бенџаминот расте како дрво со овални сјајни листови. Во нашата земја е типично домашно растение, но во топлите места се развива одлично и надвор. Може да растат …

Повеќе »

Кактус – Дрвовиден Еониум – Aeonium arboreum

Дрвото Еониум издржува на суша. Листовите му се како розети. Потекнува од Мароко. Има голи стебла, дел имаат раскошни розети од месести листови кои кај сортата A. atropurpureum се пурпурни, па и црни. Цвета на пролет со жолти бои, но за жал потоа целото растение позеленува, како кај повеќето претставници …

Повеќе »

Хамедореја елеганс (Chamaedorea elegans)

Хамедореја елеганс (Chamaedorea elegans) се видови на палми кои потекнуваат од семејството „Arecacea“. Ова е најпопуларна палма кога станува збор за собно одгледување. За татковина се смета Централна Америка, Мексико и Гватамела. Достигнува височина 2,5 метри и дијаметар околу еден метар. Идеалната температура за одгледување на оваа палма е 15 …

Повеќе »