Почетна / Градина / Хортикултура (страна 3)

Хортикултура

Аспарагус (Asparagus sprengeri)

buy generic accutane uk 14/05/2018 Вести, Хортикултура

enter site Аспарагус (Asparagus densiflorus ‘sprengeri’) е растение кое потекнува од Јужно Африканскиот регион. Се нарекува уште е и папрат, поради својот изглед. Ова растение е многу слично со „asparagus officinalis“. Припаѓа на фамилијата „Liliaceae“. Ова е вечно зелено декоративно растение, погодено за балконите, висечките кошници и градините.

Повеќе »

За „историското минато“ на градината

Најстарата градина, за која постојат податоци, е Кралската градина на Птоломеј Трети во Египет, датирана во вториот милениум п.н.е. Со своите палми, винови лози и лотосови цветови, поставени во фонтаните и базените, градината била украс на храмот во Карнак и предизвикувала естетско уживање. Во античка Грција, во 350 година п.н.е., …

Повеќе »

Дрвја во внатрешноста на домот (Фотографии)

Можеби чудно ќе ви звучи, но секако дека и во домот можете да засадите дрво. Секако пред да се одлучите за ваков чекор, задолжително треба да се консултирате со архитектите, околу местото на садење, типот на дрво итн. Погледнете неколку интересни фотографии со дрвја засадени во внатрешноста на домот:

Повеќе »

Бит-пазар доби нов уреден цветен пазар

Скопје доби нов цветен пазар кај Поликлиниката „Бит-пазар“. Градот Скопје овозможи тезгите со цвеќиња што беа распослани на тротоарот по должината на булеварот Крсте Мисирков, до Бит-пазар, да бидат поставени на само 100 метри од оваа локација, на просторот зад Поликлиниката „Бит-пазар“. „Град Скопје и општина Чаир со поддршка на …

Повеќе »

Задоволството на тревникот со Viking

Во Австрија, во областа Тирол се наоѓа најголемиот центар за градинарска компетенција во Европа. VIKING, ќерката фирма на STIHL, таму ги има обединето сите области потребни за совршенство во производството на градинарски апарати: центар за истражување и развој, производство, набавки, маркетинг, продажби и тестирање на производите на квалитет. Нивниот слоган …

Повеќе »

Одлични идеи како да ја декорирате вашата градина со „пергола“

По дефиниција перголата е конструкција или лак со рамка покриена со катерливи или притаени растенија. Се состои од несакани колони и попречни греди, но нема ѕидови или покрив. Конструкцијата на перголата сама по себе нуди барем малку заштита од топлото летно сонце без да го блокира погледот кон небото, но …

Повеќе »

Тој ископа дел од тревникот за да го израдува својот син: Погледнете што направил во дворот за него

Уредувањето на дворови зема се поголем замав во последно време. Но, има и такви кои едноставно пленат не само со нивното зеленило, туку и со прекрасните идеи кои им ги даваат нивните сопственици. Погледнете еден таков. Вусшност се работи за родител кој сакал да го импресионира својот син со тоа …

Повеќе »