Почетна / Градина / Хортикултура (страна 2)

Хортикултура

Анигозантусот-кенгуров цвет (Anigozanthos flavidos)

buy generic accutane uk 31/05/2018 Хортикултура

enter site Анигозсантусот или т.н. кенгуров цвет (Anigozanthos flavidos) е растение кое цвета во месеците Јуни – Јули. За татковина се смета Австралија. Анигозантусот е релативно лесно растение за одгледување и погодно за неискусни луѓе во цвеќарството. Егзотичното растение има црвени цветови кои личат на кенгурови шепи поради што локалното население во …

Повеќе »

Трка за најубав двор во Скопје: Дали градот Скопје повторно ќе доделува награди на погрешно место?

Градот Скопје во рамките на традиционалното одбележување на „Денови на пролетта – Денови на екологијата“, распиша Јавен конкурс за избор на јеколошка компанија, најголем придонес во областа на заштитата на животната средина, најубаво уреден двор (индивидуално домување), најубаво уреден двор (институција) и најубав состав и цртеж на тема екологија за …

Повеќе »

Хортикултура и добро дизајнирана градина

Градинарот рече: „Зборувај ми за градините и нивното значење. “ Поетот одговори: „Градината е место на мир и задоволство, место кадешто секој наоѓа освежување на духот“. Градинарот не ги брои часовите на работа. Тој не бара никаква награда, освен убавината на неговата градина Градинарството претставува уметност, наука и занает. Градинарството …

Повеќе »

Вербена – едни од поубавите цвеќиња за балконот

Вербените се едни од поубавите цвеќиња за балконот. Водат потекло од Јужна Америка. За предок се смета „Verbena peruviana“ која дава црвени тонови, „Verbena phlogifolia“ и „Verbena incisa“, со претежно розови и пурпурни нијанси. Мирисот на вербените доаѓа најмногу од „Verbena platensis“. Боите на современите хибриди се појавуваат со густи …

Повеќе »

Гинура (Ginura) – украсно растение, погодно за висечките кошници или саксии

Гунурата е украсно растение, погодно за висечките кошници или саксии. Потекнува од Југоисточна Азија. Стеблата и листовите на гинурата се цврсто покриени со кратки јарко-лилави листови. Цвета со жолти цветови кои имаат непријатна миризба, затоа најпогодно е да се одгледува надвор доколку има услови. Бара доста сонце и доколку го …

Повеќе »

Погледнете неколку интересни изведби на Градинарскиот центар ФОЈА (3 дел)

Градинарскиот и оперативен центар ФОЈА е компанија која нуди широк асортиман на производи и услуги од областа на хортикултурата. Во Градинарскиот центар ФОЈА, кој се наоѓа на бул. Борис Трајковски бр. 152 А (поранешна Првомајска), може да се снабдите со листопадни дрвја, зимзелени декоративни садници, грмушки и ниски растенија, сезонски цветен расад …

Повеќе »

Сантолина

Сантолината е род на цветни растенија од фамилијата „Asteraceae“, присутна во медитеранскиот регион. Познати се 24 видови. Тоа се мали зимзелени грмушки кои растат до височина 10-60 см. Листовите се едноставни и фино поделени често густо со сребренасти влакненца. Цветовите се жолти, со 1-2 см дијаметар. Ова растение се нарекува …

Повеќе »