Почетна / Градина / Хортикултура

Хортикултура

Пергола – обоена соба без ѕидови и покрив

http://castelloristorante.com/wp-json/oembed/1.0/embed?url=http://castelloristorante.com/regular-events/catering-services/ 14/08/2018 Градина, Хортикултура

buy Lyrica canada pharmacy Овој градинарски елемент е со релативно едноставна структура, која за разлика од летниковците, нема ѕидови и покрив. По дефиниција перголата е конструкција или лак со рамка покриена со катерливи или притаени растенија. Се состои од несакани колони и попречни греди, но нема ѕидови или покрив. Конструкцијата на перголата сама по …

Повеќе »

Тодеја (Todea)

Родот Тодеја е наречен така во чест на ботаничарот Хенрих Јулиус Тоде. Кон него припаѓаат 4 видови, распространети во јужната половина на источната хемисфера. Во повеќето случаи тие не се многу високи. Достигнуваат до 1,5 м како дрвја папрати, со дебелина до 60 cm. Листовите се кожести, двоперести, големи, со …

Повеќе »

Кокосова палма (Cocos nucifera)

Кокосовата палма (Cocos nucifera) е тропско растение кое според некои се смета дека потекнува од тихоокеанските острови, а според други Јужна Америка. Од каде и да е, нас секогаш не потсетува на тропските плажи. Познати се повеќе видови и тоа од палми кои растат мали и палми кои достигнуваат височина …

Повеќе »

ЅИДОВИТЕ НАРЕЧЕНИ “УРБАНИ ДРВЈА”СО ИСТ ЕФЕКТ ВРЗ ЗАГАДЕНИОТ ВОЗДУХ КАКО ЦЕЛА ШУМА

Загадувањето на воздухот е проблем кој што станува се поголем. И покрај тоа што е невидлива закана, нејзините штетни ефекти се многу поголеми отколку што мислиме. Според некои истражувања, загадениот воздух предизвикува седум милиони прерани смртни случаи секоја година. Со цел да се спречат овие трагични настани, организацијата “Зелени Градски …

Повеќе »

Новиот модел на STIHL MS 462: Екстра силна фармерска пила (Видео)

Може да биде лесна, но MS 462 не прави компромиси кога станува збор за перформанси. Таа има робустен и моќен STIHL 2-MIX мотор со 4.4 kW, има многу висок вртежен момент во широка брзина. Таа има исклучително брзо забрзување, од 0 до 100 км / ч за само 0,3 секунди. …

Повеќе »