Почетна / Градина / Животни (страна 2)

Животни

Циклама (Cyclamen)

http://theatrereplacement.org/ 30/05/2018 Животни

follow link Цикламата (Cyclamen) е многу популарно цвеќе кое често го среќаваме во домовите, канцелариите. Потеклото на цикламата е Мала Азија, и претежно се сретнува по ладните и засенчени места. Постојат околу 15 разни видови. Таа е много капризно и тешко за одгледување цвеќе. Во домашни услови трябва да се одгледува во …

Повеќе »

Најснажното животно во светот

Ова е најсилната бубачка која го доби своето име поради својот изглед, а се смета за најснажното животно на светот. Овие инсекти можат да носат товар до 850 пати поголем од својата тежина, се вели во Викиепдија. Тоа е исто како еден човек да подигне 65 тони тежина. Неверојатно нели?!

Повеќе »

ФОТО: Животните убиваат само кога се гладни

Животните убиваат само тогаш кога се гладни. Ова го покажува фотографијата која ја направил Мајкл Денис на сафари во Кенија. Најверојатно овие „диви“ животни биле гладни, па си поиграле со една изгубена импала.

Повеќе »

Запознајте се со најмалата крава во светот

Најмалата крава во светот се викала Swallow. Живеела во Јоркшир и висока била само 84 сантиметри. Само за споредба на фотографијата е сликана заедно со бикот Фреди, па погледнете ја разликата во нивните димензии. Во 2011 година Свалоу се здоби со Гинисов Рекорд.

Повеќе »

ФАО: Пчелите мора да бидат заштитени за иднината на нашата храна

Во пресрет на првиот Меѓународен ден на пчелата, Организацијата за храна и земјоделство на ОН (ФАО) ги повика државите и поединците да сторат повеќе за да ги заштитат пчелите и другите опрашувачи или во спротивно, да ризикуваат пад на разновидноста на храната. Пчелите се под голема закана од комбинираните ефекти …

Повеќе »

Тасманскиот ѓавол – животното кое јаде се што мрда

Тасманскиoт ѓавол јаде се што мрда. Името го здобил по ѓаволската сила и дрскост да напаѓа се живо. За нивните заби нема доволно цврста препрека. Бидејќи тие создаваат закана за сточарството, па овие животни биле истребени масовно до 1941 година, кога официјално и стануваат заштитени. Од крајот на 90-тите години, …

Повеќе »