Почетна / Градина / Вести (страна 53)

Вести

Погледнете како најлесно да направите место за оган во дворот

source link 18/05/2017 Вести, Хортикултура

http://truecom.com/comments/feed/ Погледнете како најлесно да направите место за оган во дворот. Просторот потоа можете да го искорисите за различни намени, меѓу кои и да си направите скара:)

Повеќе »

Субвенциите повторно заглавија, земјоделците бадијала чекаат исплата.

17/05/2017 Вести

Надлежните продолжуваат да си играат со нивните нерви и да ја пролонгираат исплатата. Правните лавиринти и вчера ги оставија празни сметките на земјоделците. Министерството за финансии се правда дека по основ на решението, сè уште немаат законска основа за исплата на субвенциите, и според деловникот на Судот мора да се …

Повеќе »

Откупот и продажбата на земјоделски производи се намалени за 14.2%

Според податоците на Државниот завод за статистика, во првото тримесечје од 2017 година, откупот и продажбата на земјоделски производи се намалени за 14.2% во однос на истиот период од претходната година. Кај откупот на земјоделски производи од индивидуалните производители е забележано намалување за 30.0%, а кај продажбата на земјоделски производи …

Повеќе »

Болести кај балконски растенија

Сите сакаат да уживаат во убаво уредените балкони преполни со цвеќиња во разни бои. Меѓутоа цвеќињата што се постојано изложени надвор ги напаѓаат разни болести и штетници. Некои растенија се поимуни на одредени болести од други.Така на пример „Pelargoium peltatum Hybrid“, го напаѓаат речиси сите видови болести. Најчесто го напаѓа малиот пајак, …

Повеќе »

Вкупното производство на шумски производи во државните шуми намалено за 45.8%

Според податоците на Државниот завод за статистика, вкупното производство на шумски производи во државните шуми во првото тримесечје од 2017 година, во однос на првото тримесечје од 2016 година, е намалено за 45.8%. Зголемување на шумското производство е забележано кај другото обло дрво од иглолисни видови, додека намалување на шумското …

Повеќе »

Индексот на цените во земјоделството е зголемен за 2.9%, а кај аутпутот зголемувањето изнесува 1.5%

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на цените во земјоделството во април 2017 година, во однос на истиот месец од претходната година, кај инпутот е зголемен за 2.9%, а кај аутпутот зголемувањето изнесува 1.5%. Во април 2017 година, во споредба со април 2016 година, индексот на цените на …

Повеќе »

Ползата од црешите

Секој знае колку се вкусни црешите, но не секој знае какви се конкретните бенефиции за нашето здравје кога ги конзумираме. Црешите можат да ја олеснат главоболката, да помогнат во избегнување на предвременото стареење. Во оваа статија се претставени неколку причини зошто да јадеме цреши. Црешите помагаат во борбата против ракот: …

Повеќе »

Овој убавец целосно ја заслужи славата како најубавиот коњ на светот

Тој е од прекрасната раса фризиски коњи и целосно ја заслужи славата како најубавиот пастув на светот. Видеото со Фридрих Велики не престанува да го обиколува интернетот и да предизвикува восхит кај милиони луѓе низ светот .За него имаат отворено и фејсбук страна со десетици илјади фанови, кои се зголемуваат …

Повеќе »

Има пари за исплата на субвенции на земјоделците

Земјоделците со нетрпение ги очекуваат парите за субвенции, оти штетите од временските неприлики беа големи и ќе влијаат и врз обемот на производство и висината на цените Министерството за финансии чека официјална објава на Уставниот суд откако вчера судот поведе постапка за оценување на уставноста на еден член од Изборниот …

Повеќе »

Почна новата реколта, се чекаат субвенциите

Тутунарите во земјава ја почнаа новата реколта. Се сади тутунот, се склучуваат договори и нестрпливо се очекува исплатата на субвенциите. Велат- сега им се најпотребни кога има големи трошоци, пишуваат од МРТВ Околу 30.000 тутунарски семејства во земјава нестрпливо ги очекуваат субвенциите за откупениот тутун на стартот на новата реколта. …

Повеќе »