Почетна / Градина / Вести (страна 47)

Вести

Богатството на Демир Капија: Белоглав мршојадец (Gyps fulvus)

follow 05/07/2017 Вести, Животни

enter site Најмногу го има во околината на Демир Капија, клисурата на Црна Река во близина на Тиквешко Езеро, Мариово, на планината Осогово и кај езерото Матка. Мариово е еден од пределите каде што белоглавиот орел живее непопречуван од ударот на цивилизацијата. Најчесто одбира карпести предели со пештери за гнездење, какви што …

Повеќе »

Да го дотераме и озелениме Скопје! Предложете локации за садење на бршлени

04/07/2017 Вести

Општина Аеродром се вклучува во кампањата за урбанизација и зазеленување „Дотерај го Скопје“, како иницијатива на Центарот за дизајн и иновации „Јавна соба“. Цел на оваа кампања е да се создаде свест кај граѓаните за разубавување на нивната околина на практичен и економичен начин, а исто така да се поттикнат …

Повеќе »

Полевање на растенијата

Знак дека некое растение има потреба од напојување, е исушената почва околу неговиот корен. Никогаш не треба да се дозволува целосна суша на земјата, а исто така погрешно е и честото наводнување без каква било потреба. Тоа се одразува особено лошо во влажни и студени временски услови, при растенија со …

Повеќе »

Зошто само женките комарци касаат

Комарците бројат околу 3500 видови и се среќаваат на сите континенти, освен Антарктикот. Живеат најчесто покрај барите и мочуриштата. Комарците поминуваат низ четири различни фази во рамките на својот животен циклус – стадиуми на јајце, ларви, пупаи возрасни индивидуи (имаго). Првите три стадиуми се развиваат во водна средина и продолжуваат …

Повеќе »

Детелината е магичниот цвет на долговечноста

Познато е дека детелината е магичниот цвет на долговечноста! Вилијам Волмсли-стариот дедо, ни ја открива тајната за неговата долговечност, а таа се однесува на собирањето на детелина со четири листа. Ни открива дека досега има собрано околу 500 детелини со четири листови и лично смета дека тие се причината за …

Повеќе »

ПУШТЕН ВО УПОТРЕБА ТРЕТИОТ ДЕЛ НА ПАРК МАКЕДОНИЈА

Градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски и градоначалникот на Општина Карпош, Стевчо Јакимовски и претседател на Советот на Општина Карпош, Сашо Лазаровски, денеска /29.06.2017 година/ присуствуваа на пуштањето во употреба третиот дел на Паркот Македонија, покрај булеварот Митрополит Теодосиј Гологанов. – Сакам да му упатам честитка на градоначалникот на Општина …

Повеќе »

Еве со што се полнат македонските салами

Mногу пати во продавницата на излогот има вкусен ќе забележите на изглед убави салами и со пристојна цена. Купуваме, јадеме со апетит, а знаеме ли со што се полнат? Речиси сите салами, кремвирши и колбаси кои ние ги купуваме како чадени и варени, содржат главно колагенов протеин од свински кожи, …

Повеќе »

Излечете ја настинката за помалку од 24 часа

Ќе ви претставиме само 3 од многуте рецепти во народната медицина за борба против настинката, бидејќи само тие се во состојба да се изборат за 24 часа. Од вас сепак се очекува, штом ги почувствувате првите симптоми да реагирате секавично и да исполните некоја од нив. Инаку, настинката ќе ве …

Повеќе »

Внимателно со растенијата при високи температури

Топлотните бранови кои ги зафаќаат деловите од нашите градини може да бидат дополнителна закана. Топлото време и високите температури за некој растенија делуваат многу полошо отколку студеното време и мразовите. Кога на прогнозите за времето ќе слушнеме дека наидува топлотен бран, првото нешто кое треба да го направиме е да …

Повеќе »

Еве кога ќе продолжи исплатата за субвенции

Во вторник идната недела се очекува да продолжи исплатата на субвенциите од 2016 година. Сите пречки за реализација на преостанатите 25 милиони евра за 24.000 апликанти се надминати, освен прашањето со АД Водостопанство, соопшти денеска министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски. Според него, се работи со натчовечки напори …

Повеќе »