Почетна / Градина / Вести (страна 38)

Вести

Моќта на цвеќето според фенг шуи

source link 20/10/2017 Вести

http://truecom.com/comments/feed/ Освен што носат многу радост на очите, цвеќињата можат да помогнат да откриемe некои црти на својот карактер. На пример, ако поставиме саксија со здравец, азалија или бегонија во својот дом, тоа ќе ни помогне да оствариме личен успех. Здравецот во многу домови всушност е одличен помошник за намалување на …

Повеќе »

Најширокото дрво во светот

19/10/2017 Вести

Дрвото на оваа фотографија е најширокото дрво во светот и се наоѓа во гратчето Санта Мариа Дел Тун, Мексико, а познато е под името „El Arbol del Tule“, или „Montezuma Cypress“. Широчината на дрвото е  10,05 метри во дијаметар и има височина 54,25 метри.

Повеќе »

Камчето кое се користело за изработка на амајлии и талисмани

Обоеност: Златесто кафеава, жолта или зеленкасто-маслинеста Основни карактеристики на Килибар: Заземјување, исцелување, прочистување, балансирање Килибарот не е кристал во вистинска смисла на зборот. Тој претставува древна фосилизирана смола која долго време се користела за изработка на амајлии и талисмани. Патувајќи од корењата на стеблата, сe до нивните најоддалечени гранки, килибарот …

Повеќе »

Индексот на цените во земјоделството кај инпутот е намален за 0.1%, а кај аутпутот се бележи зголемување од 2.6%

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на цените во земјоделството во септември 2017 година, во однос на истиот месец од претходната година, кај инпутот е намален за 0.1%, а кај аутпутот се бележи зголемување од 2.6%. Во септември 2017 година, во споредба со септември 2016 година, индексот на …

Повеќе »

STIHL- најпознатите моторни пили во светот

Дрвја високи и до 60 метри, непристапни терени, лоши временски услови: професионалното шумарство е навистина тешка работа. За да постигнат најдобар учинок, професионалците треба да ја имаат и најдобрата машина: STIHL моторна пила. STIHL одговара и на највисоките барања на професионалците. Нивните апарати се високомоќни, а со мала тежина.

Повеќе »

НАЈЕФИКАСЕН ЛЕК ПРОТИВ ПРВУТ: РАСТВОР ОД БРШЛЕН

Бршленот е важен дел од домашната апотека. Зошто не пробате да се излекувате со природни средства пред да се одлучите за хемија? Сега ќе ви објасниме како се приготвува домашен раствор од бршлен кој ќе ви послужи за: бронхит, бело прање( овде се прават промивки на вагината), обилни менструации, болести …

Повеќе »

Зошто треба да ставите чкорчиња во цвеќињата

Собните билки не само што овозможуваат комфорт и топлина во вашиот дом, туку ја зголемуваат и концентрацијата на кислород во просторијата. За жал, се случува билките да почната да венеат од необјаснети причини. Кон тоа може да придонесат ситни штеточини, мушички и слични инсекти кои е тешко да се воочат …

Повеќе »

Баба Станка на 88 години навечер пие по една чашка ракија, а секое утро станува во 6:00 часот, за да бере јагоди

Возраста е само бројка. Со волја и желба човек може да постигнува многу, без да се остава на тежината на годините. Ова го докажува баба Станка од Пловдив, Р. Бугарија. Иако веќе е пензионерка, 82-годишната жена секојдневно станува во рани зори, за да отиде на работа. Таа бере јагоди, за …

Повеќе »

Интервју со Мортен Хартвигсен – ФАО експерт за земјишни политики

Едно семејство поседува четири расфрлани парцели земјиште, секоја од нив не поголема од половина фудбалско игралиште. Членовите на семејството трошат скапоцено време и гориво за да ја пренесат опремата, семиња и ѓубриво од една парцела на друга – а често пати возат низ засеани култури на други семејства. Збирната добивка …

Повеќе »