Почетна / Градина / Вести (страна 20)

Вести

Излечете се откако прегрнете дрво!

buying robaxin online 14/09/2017 Вести

go here Одите ли често во природата? Ако немате време за приградските излети, тогаш барем одите ли во паркот? Ако е така, тогаш додека се шетате, можете да се лекувате на еден многу интересен начин – прегрнување на некое дрво. Има и цела наука за тоа и се вика дендротерапија. Тоа е …

Повеќе »

Подарете цвет според хороскопот

13/09/2017 Вести

Цвеќето многу говори за себе, за личноста што дарува и за личноста која го прима. Покрај вообичаениот говор на цвеќето, треба да ги познавате и основните карактеристики на хороскопските знаци. Овен Очекуваат ритуал при дарувањето, а сакаат да почувствуваат страст, предизвик и по некоја љубовна искра.

Повеќе »

Избор на поклони за градинари

Работата во градината според многу светски истражувања ви дава задоволство, подобро чувство и намалување на стресот. Но тоа не значи дека работата ви дава и прекрасна градина. Постојат многу битни елементи кога се работи за поклоните наменети за дворовите кај вашите пријатели. Пред да почнете со изборот на поклони потребно …

Повеќе »

Над 66 илјади земјоделци досега конкурирале за субвенции за 2017 година

Во петок на 15.09.2017 завршува рокот за поднесување барања за субвенции за земјоделството од Програмата за финансиска поддршка во земјоделство за 2017 година. До денеска според податоците од Подрачните единици при Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, поднесени се 66.126 барања. Најмногу барања има поднесено во Подрачните единици во Кавадарци …

Повеќе »

Награда за најуспешниот земјоделец за 2017 во Кочани

Во рамките на манифестацијата „Денови на кочанскиот ориз“ која годинава ќе се одржи од 26 септември до 1 октомври е востановена награда за најуспешен земјоделец на Општина Кочани. Наградата може да ја добие евидентиран земјоделски производител кој има остварено натпросечни приноси на одредена земјоделска култура. По тој повод Одборот за …

Повеќе »

Цвеќиња кои можат да не повредат

Меѓу нив се божиќната ѕвезда, исусовиот венец, дифенбахијата, калај, олеандарот, моми звезда и др. Материите кои се содржат во нив, можат да предизвикаат иритација на кожата, болки во стомакот, кардиоваскуларни проблеми… Цвеќиња од семејство Млечкови (Euphorbiaceae) во сокот им се содржат иритирачки за кожата материи. На ова семејство спаѓаат Божиќната …

Повеќе »

Светлината за растенијата и како реагираат цвеќињата при промена на осветлувањето?

Иако одделни видови цвеќиња имаат конкретни барања во однос на светлината, кои е потребно да се почитуваат, треба да се напомене дека тие се навикнуваат кон условите на осветлување, каде што се ставени. Секое преместување може да влијае негативно врз натамошниот развој и да доведе до паѓање на цветните пупки, …

Повеќе »

Како да се заштитите од град?

Осигурителните компании само ги санираат последиците, но не можат да ги вратат купувачите што сме ги изгубиле за таа година или засекогаш. Исто така не може да се надомести намалениот род во следната година, доколку се работи за големи оштетувања од градот. Ефикасноста на заштитата од градобијните ракети веќе одамна …

Повеќе »

Солени батерии – поефтини обновливи извори

Истражувачите од Универзитетот Мурдок во Перт, Австралија, развиле натриум-јонски батерии со чија помош обновливите извори на енергија би требало да станат поевтини. „Солената“ батерија (хемискиот состав на солта е натриум хлорид) би се користела наместо поскапите литиум-јонски батерии за складирање на електрична енергија добиена од соларна или ветерна енергија, за …

Повеќе »

Се укинува Законот за продажба на земјоделско земјиште во државна сопственост

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство ќе предложи до Владата Закон за укинување на законот за продажба на земјоделско земјиште во државна сопственост. -Со донесување на законот ќе се укинат одредбите од Законот за продажба на земјоделско земјиште во државна сопственост кој во практиката се покажаа како неприменливи, а во …

Повеќе »