Вести

Комитетот за земјоделство и безбедност на храна: Од оваа година повисоки субвенции за предадено овошје во преработувачки капацитети

follow link 14/06/2018 Вести, Храна

http://mypaloaltoplumberhero.com/faucet-repair-services?css=smallbiz_expand2web_css_header Денеска во Владата на на Република на Македонија се одржа втората седница на Комитетот за земјоделство и безбедност на храна, со кој што претседаваше заменик претседателот на Комитетот, односно министерот за земјоделство,шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски. На седницата присуствуваа советничката за земјоделство на ПВРМ, Ленче Николовска, директорот на Агенцијата за …

Повеќе »

Бугенвилеа (Bougainvillea)

14/06/2018 Вести

Бугенвилеја (Bougainvillea) е прекрасно растение кое најчесто се одгледува како паѓачко на балконите. Се користи и како како ограда поради неговото брзо и долго растење. Има преубави цветови. За прв пат е класифицирано во 1768год. од францускиот ботаничар Комерсон Филберто. За татковина се смета Јужна Америка и постојат околу 18 …

Повеќе »

Олеандер (Nerium oleander)

Олеандер (Nerium oleander), е зимзелено растение од семејството „Apocynaceae“ која расте од Средоземјето, па се до Јунана во Кини. Постојат околу 400 видови и содадени се повеќе хибриди. За буен раст, Олеандерот сака многу Сонце, па можете да го поставите директно изложено на него. Во лето му одговара балконот или …

Повеќе »

Аглаоморфа (Aglaomorpha)

Аглаоморфата (Aglaomorpha) потекнува од семејството „Adiantaceae“. Има тесни и широки листови. Се препорачува да се одгледува на сончеви позиции во комбинација со сенка. Во текот на летото му прилега оптимална температура од околу 25 степени, а во зимата не смее да се изложува на пониско од 10 степени. Исто така …

Повеќе »

Поедноставни даночни постапки и повеќе пари кај земјоделците

Со последните измените на Законот за персонален данок на доход, значително се поедноставуваат даночните постапките за земјоделците, порачаа на денешната заедничка прес конференција министерот за земјоделство,шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски и директорката на Управата за јавни приходи, Сања Лукаревска. Со последните законски измени, се намали прагот за регистрација на овие …

Повеќе »

ФАО им помага на земјите да работат на иницијативи за отпорност кон климатските промени

Организацијата за храна и земјоделство на ОН (ФАО) поддржува десет држави во Источна Европа, Африка, Азија, Карибите и Јужна Америка да реализираат иницијативи за градење отпорност и адаптација кон климатските промени преку проекти од Програмата за национална подготвеност финансирани од Зелениот климатски фонд (ЗКФ). Програмата за национална подготвеност на ЗКФ …

Повеќе »

Научно откритие покажа како конопот помага на мозокот да ги зголемува мозочните клетки

Канадски научници открија во 2005 година, дека во Конопот поточно супстанцијата тетрахидроканабинол (ТНС) помага на мозокот со тоа што ги зголемува мозочните клетки. Процесот се нарекува неврогенеза. Тоа е главната состојка на канабисот. Ова откритие на канадските истражувачи, според нивните зборови го урна митот дека пушењето на канабис е штетно. …

Повеќе »

Сместување на цвеќето во домот

Саксиите со цвеќе секогаш треба да бидат сместени во простории каде ќе имаат поволни услови за нормален живот и развој, односно на места каде ќе имаат соодветна светлина, топлина, влага и воздух. При тоа треба да се знае декаодредени растенија меѓу себе се разликуваат во потребите, а особено во однос …

Повеќе »

Биденс

Биденсот е род на цветни растенија од фамилијата „Asteraceae“. Содржи околу 200 видови. Генеричкото име се вика „дво забен“ кое доаѓа од латинскиот збор (бис) што значи “две” и (дувла) “заб”. На некои од овие растенија им се заканува опасност од нивно исчезнување особено на Хавајските острови, но може да …

Повеќе »

Тој прави баланс на телото, пoмaгa пpи лeкување нa заболување нa пaнĸpeacот и подобрување на крвотокот

Ахатот се среќава во повеќе вариетети, бои и нијанси Основни карактеристики: Стабилизација на имунитетот, баланс, заземјување, прифаќање. Ахатот делува врз нас фаворизирајќи го самоприфаќањето и саморазбирањето. Суптилно делува врз разумот и придонесува да се активираат сопствените механизми за перцепција на префинетите вибрации околу нас. Исто така прави да бидеме попрагматични …

Повеќе »