Почетна / Gradina Mug (страна 20)

Gradina Mug

Андреа – природен прочистувач на воздухот

click 27/02/2018 Вести

http://curtisbaptistschools.org/robots.txt Растенија се супер-ефикасни за филтрација на воздушниот систем. Системот ANDREA претставува технологија која ги отстранува токсините од воздухот. Се состои од активен погон на филтрација усогласено со слоеви на водата и почвата за да се обезбеди повеќестепен систем кој ќе го чисти воздухот во затворените простории од штетните отрови, кои …

Повеќе »

Тиландзија

27/02/2018 Хортикултура

Тиландзијата е род кој има околу 540 видови и припаѓа на семејството бромелии. Оваа бромелија има светлечки од тесни, долги, црвеникави од долната страна лисја, слични на трева. Во текот на есента од центарот се појавува црвено соцветие до 7 см широко и до 30 см долго. Од ноември до …

Повеќе »

Погледнете го растението кое се срами и ги собира листовите

Срамежливата мимоза (Mimosa pudica) е растение од родот Мимоза, семејство на Мешунките. Неговата татковина е Бразил, но е натурализирано речиси низ целиот свет. Во својата природна средина во субтрописките шуми на Јужна Америка достигнува над 1 м височина, но се одгледува и во саксија кој не надминува 40 см. Карактеристично …

Повеќе »

Зазимување на кактусите

Зимското калење треба да биде во простории со температура помеѓу 8 и 12-15 степени. Ставете ги во нив кактусите, без да ги поливате воопшто. Имајте во предвид дека добро заштитените растенија можат да издржат и ненадеен пад на температурите дури до минус 5 степени. Сепак таков преладен кактус не треба …

Повеќе »

Pseudochazara chingovskii (Чингова окатка)

Ова е ендемична пеперутка за Македонија што значи дека може да се сретне само на Плетвар, прилепско, на површина не поголема од 1.5km2 и на ниедно друго место во светот. Овие пеперутки се светло сиво обоени со што успешно се прикриваат од предаторите на исто така сивите камења и е …

Повеќе »

Индиска билка помага при дијабетес

Научниците изолираa екстракт од индиско растение, коe може да помогне во лекувањето на дијабетес. За таа цел истражувачите од универзитетот “Суинбoрн” во Австралија истражуваат 12 видови растителни екстракти од лековити растенија. Тие ја следат способноста да се забави дејството на два ензима, кои играат клучна улога во метаболизмот на јагленохидратите, …

Повеќе »

Спатифилум е цвеќето на мирот

„Спатифилум“ потекнува од влажни тропски шуми од Индонезија, на Филипините и тропски Северна, Централна и Јужна Америка и познати се 41 видови. Се одгледуваат првенствено за своите луксузни бели “цвеќиња” кои стојат на долга и нежно издолжена дршка. Овие деликатни бели “цвеќиња” во постудени клими се одгледуваат во оранжерии кои …

Повеќе »

Венерино влакно (Адиантум)

Тоа е листовидно украсно растение, кое потекнува од умерени и субтропски области. Достигнува висина од 20-25 см, а на страна се протега на 15-20 см. Место: Венериното влакно претпочита светло, но не и место изложено на директни сончеви зраци. Оптималната температура во лето е околу 20 степени, а во текот …

Повеќе »

Чудесните својства на каланхоето

Чудесните својства на каланхоето одамна се користат во домашните лековити рецепти. Тоа помага при настинки, металоиди, забоболка. Сокот од каланхое нè штити од вируси, бактерии, го запира крварењето, совршено лекува рани. Тој е богат со витамини и микроелементи. Значи постојат неколку важни причини да си одгледувате сопствено каланхое дома. При …

Повеќе »

Запуштениот двор создава негативни чувства, како несигурност и страв

Градинарството е уметност што е блиска до срцето на луѓето. Но за разлика од другите видови уметнички дела, градината од нејзиниот сопственик бара нешто повеќе од само восхитување. Тој мора да се грижи за неа, да ја обновува. Добро дизајнираната и добро поставената градина претставува исполнување на надежите на градинарот, …

Повеќе »