Почетна / Gradina Mug (страна 129)

Gradina Mug

Министерот Николовски оствари средба со претставници на Гранскиот Независен Синдикат на полицијата

click 14/06/2017 Вести

follow url Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски, вчера, на нивно барање, имаше средба со претставници на Гранскиот Независен Синдикат на полицијата. На состанокот се говореше за доставениот Предлог Колективен договор за шумска полиција и администрација, за шумска полиција на Република Македонија. Синдикалците побараа почеток на сериозни преговори за брзо …

Повеќе »

Пријавувањето субвенции за млеко трае до 15 ти јуни

14/06/2017 Вести, Животни

До 15-ти јуни трае пријавувањето за добивање субвенции за сточарите кои го предале млекото во млекарниците од јануари до април 2017-та година. За еден литар кравјо, овчо и козјо млеко, финансиската поддршка изнесува по 3,5 денари. Сточарите имаат уште неколку денови за поднесување на барањата за исплата на субвенциите за …

Повеќе »

Николовски и Жбогар договорија соработка за развој на земјоделството

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски попладнево имаше работен состанок со амбасадорот на Европската Унија во Македонија, Самуел Жбогар. Николовски изрази задоволство од посетата на високиот гостин, особено поради тоа што Македонија има голема поддршка од ЕУ, што очекува да биде случај и во иднина, како на политички …

Повеќе »

Тој може да ви стане најдобриот колега: Запознајте го професионалниот моторен чистач, за целодневна примена SТIHL FS 250

Моторната коса SТIHL FS 250 претставува професионален моторен чистач, за целодневна примена. Оваа коса е идеална за фирми кои работат одржување на површини покрај патишта, зеленила и паркови, расчистување на диви високи растежи пред градежни работи, прореди во шумарството, за одржување на почва во цвеќарство и градинарство, и меѓу другото …

Повеќе »

Француски Невен (Tagetes patula)

Францускиот невен уште познат како „Кадифица“ (Tagetes patula) е вид од фамилијата „Asteraceae“. За татковина се смета Јужна Америка. Ова е годишно растение, кое расте до некаде 0,3 метри. Ова е растение кое цвета преку целото лето, поточно од Јули до Октомври, а се сади во септември. Цвеќињата се хермафродитни (има и …

Повеќе »

Зоштo треба да имате барем едно камче Турмалин

Турмалин е полускапоцен камен, односно минерал кој е широко распостранет низ целата Земја, официјално е пронајден во Шри Ланка во 1703 година. Бојата е најчесто црна, зелена, сина и розева. Основни карактеристики му се заштита, прочистување, елиминирање Турмалинот се појавува во многу различни бои, во зависност од минералот и металот …

Повеќе »

Започна пријавувањето на штетите за земјоделците од поплавите во понеделникот

Од денеска до 16-ти јуни сите носители на земјоделски стопанства или организации на производители, односно од неевидентирани земјоделски стопанства, можат да поднесуваат барање за проценка на штети на земјоделските површини од климатски неповолниот настан кој што го зафати Тетовскиот регион на 5-ти јуни. Барањата треба да се доставуваат во подрачните …

Повеќе »

БЕРБА НА МАЛИНИ: Им фалат 5000 работници

Во Ариље во Србија им фалат 5000 сезонски работници за берба на малини, иако во сезоната ангажираат по 15.000. Велат дека тешко се доаѓа до добри берачи, а условите се подобрени во нивна корист. Се нудат дневници од 2000 или 2.200 динари, со обезбедено сместување и три оброци дневно. Во …

Повеќе »

ФФРМ: МИНИМАЛНАТА ЗАШТИТНА ЦЕНА НА ПЧЕНИЦАТА ДА БИДЕ 12 ДЕНАРИ

Минималната заштитна цена на пченицата да биде 12 денари за килограм, интервентниот откуп да почнува од први јули кога е во тек жетвата и кога стартува откупот, а договорите со откупувачите и преработувачите да се склучуваат пред жетвата и да се почитуваат, бара Федерацијата на фармери (ФФРМ). ФФРМ бара и …

Повеќе »