Почетна / Gradina Mug (страна 108)

Gradina Mug

Зошто кучињата јадат трева?

modafinil to buy online 18/08/2017 Животни

buy Lyrica 300 mg online Како и сите живи суштества, така и кучињата треба да примаат комбинација од масти, јаглени хидрати, белковини, витамини, минерали и вода и урамнотежена исхрана која обезбедува доволно калории за нивните секојдневни потреби. Еден од можните одговори на ова прашање е дека кучињата имаат инстинктивна потреба да јадат трева поради содржината …

Повеќе »

Во шест општини е објавен оглас за закуп на нови 860 хектари државно земјоделско земјиште

18/08/2017 Вести

Во шест општини е објавен оглас за закуп на нови 860 хектари државно земјоделско земјиште. Парцели кои се нудат се до три хектари, а предност за закуп на овие површини има населението во близина на нивите, односно земјоделците кои ќе произведуваат едногодишни и повеќе годишни култури. Вкупно на огласот се …

Повеќе »

ПРОФ. Маријан Јошт: Лек против рак – да не се заборави

Немам медицинско образование, па по таа логика не би смеел да пишам за ваква чувствителна тема. Меѓутоа, да го знаев ова што сега го знам, веројатно некои од моите пријатели, познајници и пријатели, кои умреа од рак, денес ќе беа живи. Ова што подолу ви го пренесувам е најновата вест …

Повеќе »

Кивано – вкусен микс на банана, киви и диња

Киваното е едногодишно растение, кое потекнува од Африка. Кореновиот состав е разгранет на самата површина на земјиштето, додека стеблото е многу разгрането. Интересно е тоа што стеблото може да достигне должина и до 15 метри, а од едно стебло се добиваат неколку килограми плодови. Плодот на киваното има многу спрецифичен изглед, …

Повеќе »

Лубеница – омилената храна на фараоните

Лубеницата потекнува од Јужна Африка. Семе од лубеница е пронајдено во недопрена гробница на фараонот Тутанкамон, а во Библијата плодот е наведен како храна што се јадела за време на ропство во Египет. Лубеници се одгледуваат во Кина од 10тиот век, а денес оваа земја е најголем производител на лубеници …

Повеќе »

Македонија губи 20 отсто од земјоделското производство поради несоодветно складирање

До 20 отсто годишно достигнуваат загубите во македонското земјоделство поради несоодветното складирање, покажува последната анализа на „Руралана коалиција“. Во светски рамки, овој тип загуби во агро бизнисот се движат од 5 до 10 отсто. – Секоја година голем дел од земјоделското производство во Македонија пропаѓа поради несоодветно чување, во импровизирани …

Повеќе »

Секоја жена во август треба да ја набави оваа билка: Привлекува љубов пари, а штити од зло

Се носи во џеб или паричник за привлекување на богатство, а се додава во гелот за туширање за привлекување на љубовна врска и прочистување на телото од негативна енергија. Август е месец на женската плодност и слободно може да се каже дека е вистински период за идните мајки како заштитник …

Повеќе »

Калемење пиперки

Од неодамна почнало користењето на калемите кај пиперките. Самата технологија, односно процес на калемење не се разликува многу од другите врски. Обично се извршува истовремено. Поседува висока толерантност кон болести и штетници. По сеидбата, кога подлогите се сеат во контејнери, а калем гранчињата во гајби, многу густо (како за пикирање), …

Повеќе »

Еве каква е вистината за уништувањето на диносаурусите

Веќе е јасна причината која довела до уништување на ерата на диносаурусите. Падот на метеорит кој бил со дијаметар поголем од 10 километри, во реонот на Мексико, се покажал фатален за завршување на една цела ера пред 66 милиони години. Ова научно тврдење е откриено во списанието Science. Научниците ја …

Повеќе »