Почетна / Градина / Храна / 7 извонредни факти за лубеницата, кои веројатно не ги знаете

7 извонредни факти за лубеницата, кои веројатно не ги знаете

Во повеќето делови на светот лубеницата се поврзува со летото. Овoj симпатичен и вкусен плод е популарен избор за секој пикник или плажа. Еве некои работи за лубеницата кои до сега можеби не ги знаевте:

1. Првото садење на лубеница било пред повеќе од 5 илјади години во Египет.

2. Лубениците содржат 92 проценти вода.

3. Кина е најголемиот производител на лубеници. На второ место е рангирана Турција.

4. Постојат над 1200 видови на лубеници, кои се разликуваат по големина и бои (вклучувајќи црвена, портокалова и бела).

5. Најтешката лубеница е регистрирана во Кинг со 121.93 килограми.

6. Секој дел од лубеницата е достојна за јадење, вклучувајќи ја и кората.

7. Лубеницата може да биде класифицирана како како плод, така и како зеленчук.

Од ботаничка гледна точка, слично на доматите, таа е плод. Но истовремено е од семејството Тиквови.

Види

Македонија прв пат ќе тестира има ли храна третирана со јонизирачко зрачење

Агенцијата за храна и ветеринарство, за прв пат, ќе врши испитувања дали на македонскиот пазар …