5 корисни хранива кои треба да ги конзумираме во текот на есента

November 3rd, 2017 | by Gradina Mug
5 корисни хранива кои треба да ги конзумираме во текот на есента
Вести
0

Есента е сезона за жетва. Тоа е времето во кое собираме енергија за студените месеци кога активноста ни е пониска и внесот на свежо овошје и зеленчук е многу помал. Поради климатските влијанија, стануваме подложни на болести и слабост на телото.

Есента е сезона на светло зелена, темно жолта и портокалова боја и богати со витамини овошје и зеленчук. Колку шарени се храните, кои ги консумираме, толку подобро за нашето здравје. Меѓународната компанија за нарачки на храна foodpanda нуди пет од најпознатите вкусни и здрави есенски плодови и зеленчук.

Слатки компири

Тие се многу корисни, поради високата содржина на бета-каротин и растителни влакна. Слатките компири се идеален избор за луѓе со дијабетес, бидејќи се сметаат за храна со низок гликемиски индекс. Тоа значи дека јаглехидратите во слатките компири се ослободуваат бавно, што помага за одржување на стабилно ниво на шеќерот во крвта. Белите компири, за разлика од овие, водат до флуктуации во нивото на шеќерот во крвта, па затоа е препорачливо да ги заменат со друг вид.

Тиква

Comments are closed.