Сите го газите, а тоа е богато со витамин Ц и ефикасно во спречување на дијабетес, инфаркт и рак

October 12th, 2017 | by Gradina Mug
Сите го газите, а тоа е богато со витамин Ц и ефикасно во спречување на дијабетес, инфаркт и рак
Лек
0

Градинарскиот плевел „тученица“ се цени многу во странство, додека кај нас таа останува многу потценувачка. На пример во Грција, Турција, Мексико и САД се продава како зеленчук на пазарите, а во Германија е поскапа од грозјето.

Во далечна Индија се користи за лекување на рани, а кај нас во минатото тученицата била користена во пити и салати.

Уште во антиката Хипократ го применувал растението за лекување на крварење во матката и гинеколошки заболувања.

Друг научник во 1 век п.н.е. Диоскорид пишувал дека тученицата ја намалува главоболката и отстранува паразити. Витаминот Ц во тученицата е 7 пати повеќе отколку во цитрусовите плодови. Таа содржи и Омега-3 (α-линоленска киселина) и други масни киселини, кои се 5 пати повеќе од содржаните во спанаќот. Тие се малку повеќе дури и од некои рибни масла и штитат од инфаркт.

Comments are closed.