Милијарди тони метан има на Атлантикот

November 10th, 2017 | by Gradina Mug
Милијарди тони метан има на Атлантикот
Вести
0

Антарктикот е буре барут кое може да предизвика климатска катастрофа на Земјата, пренесува чудеса.

Крајот на светот може да настапи по сосема поинакво од досега сценарио!

На три километри под мразот е гигантското буре со милијарди тони метан. Метанот е производ од работата на безброј микроорганизми, кои се хранат со остатоците од древните дрвја.

Пред 35 милиони години Антарктикот бил покриен со прекрасни шуми, објаснуваат научниците од Универзитетот во Бристол. Кога почнала ледената доба, целата оваа органика останала отсечена од останатиот свет со глацијална школка.

Првите неколку милиони години по замрзнувањето преживеаните бактерии продолжиле да постојат во безкислородни услови. Како резултат на тоа под мразот се насобрало огромно количество метан. Научниците зеле примероци од различни делови коцки и го истражувале присуството на микроорганизми. Хипотезата им останала верна!

Истите микроорганизми во текот на две години биле оставени во лабораториите на темно и ладно и тие продолжиле да произведуваат метан. Набљудувањата на нивното постоење дало основа на научниците да пресметаат дека под поларните мразови има повеќе метан отколку на дното на океаните.

Comments are closed.